Navigace: Doma Archív článků

Austrian Classics 2009

Email Tisk PDF

Již od roku 1999 se každý rok pořádá turnaj s názvem Austrian Classics v Rakousku. Letos to byl jubilejní desátý ročník, a tak se vedle tradičních disciplín Semicontact, Lightcontact a Forms, rozhodl pořadatel přidat i nové disciplíny, a to Aerokickboxing a Fullcontact.

 

Pátek 27.3.2009
V jednu hodinu ráno se reprezentace ČR sešla na hlavním nádraží v Praze, a po zhruba 10-ti minutovém nakládání, jsme se mohli v klidu posadit do pohledného autobusu Neoplán, a vyrazit na turnaj. Kolem 8:00 jsme byli na hotelu, kde proběhl přibližně 90-ti minutový briefing, který vedl státní trenér Petr Václavík st. Všichni reprezentanti byly seznámeni s novinkou, v podobě dokumentu „Statut reprezentanta“. Státní trenér všem vysvětlil, že tento dokument je historickým milníkem ve vztahu reprezentanta a státního trenéra. V tomto dokumentu jsou jasně vymezeny mantinely pro chování reprezentanta. Státní trenér dal všem možnost se k „Statutu reprezentanta“ vyjádřit, vznikla diskuze během níž byly zodpovězeny všechny vznesené otázky, týkající se tohoto dokumentu. Pak jsme se přesně v 10:00 po krátkém bloudění hlásili ve sportovní hale, kde se turnaj konal. Registrace byla opravdu bezproblémová, protože odvážení 36 závodníků jsme měli za 10 minut hotové. Po registraci jsme se vrátili na hotel, rozebrali si pokoje, a šli si ještě na 4 hodiny odpočinout.
V pátek od 18:00,byli na programu turnaje první kola (osmifinále) ve fullcontactu, dále pak semicontact – team a sestavy. Ještě před zahájením celého programu bylo v 17:30 školení rozhodčích, kterého se za ČR zúčastnili Šucha Petr, Václavík Petr st. a Václavík Petr ml. Absolvováním tohoto školení, se zařadili na listinu aktivních rozhodčích WAKO pro rok 2009. Vzhledem ke svým závazkům v rámci reprezentace ČR, jsme se já (Václavík Petr ml.) a Václavík Petr st. nemohli soutěže zúčastnit jako rozhodčí. Proto se za rozhodčí musel prát Petr Šucha, který se svého úkolu zhostil velmi dobře. Hned po školení si sám Mr. Brian Beck vybral Petra, aby mu sekundoval při sestavách, a tak i přes velkou nervozitu se Petr vypořádal se 136 sestavami, které skončily ve 23:58! V sestavách a Aerokickboxingu za ČR nastoupili: Petr Vaculík (1x 1. místo,1x 2. místo), Martin Müller, Nikola Filipová (1. místo), Iva Semerádová (3. místo) a Jonáš Petřík (2. místo).
Po skončení pátečního programu jsme se přesunuli zpět na hotel, kde na nás čekala královská večeře, kde si každý mohl vybrat dle chuti z nabídky: obří kuřecí řízky s hranolky, knedlo-vepřo-zelo, obložená mísa, nudlová polévka a nápoje. Po večeři jako z filmu „Ubrousku prostři se“, jsme všichni urychleně našli své pokoje, a snažili se urvat ze zbytku noci, co se dalo.

Sobota 28.3. 2009
Snídaně byla od 7:30 do 9:00, a tak se někteří mohli poklidně válet v posteli až do odjezdu do haly, který byl naplánován na 9:15. Při příjezdu do haly jsme si museli razit cestu davem, který zvědavě čekal, až turnaj začne. Členové realizačního teamu ČR se okamžitě při příchodu do haly rvali k pavoukům a získávali informace o tom, na kterém zápasišti kdo zápasí, a v kolik. Všichni závodníci dostali následně potřebné informace ke svým startům. Konkurence byla obrovská, někteří závodníci měli ve svých kategoriích i 30-40 závodníků. Po 3-4 vyhraných zápasech se závodníci dále než do čtvrtfinále nedostávali, a tak přesto, že neobdrželi žádnou medaili se jim dostává velkého obdivu a respektu. Konkurovat borcům z týmu TOP TEN UK, Germany, Kiraly nebo dokonce Teamu Paul Mitchell z USA, je velmi náročné, avšak reprezentanti ČR jim nedali nic zadarmo. Zatímco jiní závodníci prohrávali kanárama, naši borci se prali o každý bod, a dokázali, že sportovci z té malé země vedle Německa, mají svou nezanedbatelnou kvalitu. O tom mimo jiné svědčí i zisk 5ti zlatých, 6ti stříbrných a 10ti bronzových medailí. Turnaj skončil v 0:23 kategorií TOP TEN Superstar Man.
Je zbytečné jmenovitě hodnotit výkony každého závodníka. Hodnotit se musí celý tým reprezentantů ČR a ten byl naprosto super. Vytváření skvělé atmosféry a vzájemné podpory bylo samozřejmostí, vytvoření kotle ještě ve 22:50, je více než důkazem o tom, jak se jako tým umíme sjednotit a podpořit jeden druhého. Pochvalu si zaslouží i služebně nejstarší reprezentanti ČR, kteří sekundovali realizačnímu týmu při koučování ,a dali tím tak najevo, že je s nimi třeba i do budoucna počítat.
Rád bych také poděkoval celému realizačnímu týmu za práci, kterou odvedl během turnaje. O všechny naše závodníky i rozhodčího bylo vzorně postaráno. Vzniklé problémy se řešili rychle, a víceméně kladně. Nikdo se nesetkal s tím, aby reprezentační trenér, nebo jeho asistenti pro něj neměli čas, slovo podpory, nebo slova útěchy. Svou práci velmi dobře odvedl i masér týmu Viktor Červenka, který dle potřeby v průběhu turnaje masíroval každého kdo si řekl. Některé jedince dokonce několikrát. Petr Vaculín, který svůj úspěch v sestavách oslavil již v pátek, se během sobotního klání ujal role fotografa, a díky jemu mají někteří závodníci fotku na památku.

Závěrečná bilance a zajímavá čísla
Počet závodníků 1580
Počet klubů 220
Počet zemí 24
Celkem startů 2876
Počet reprezentantů za ČR 36
Počet startů reprezentantů za ČR 51