Navigace: Doma Archív článků

Christmas Cup 2009

Email Tisk PDF

Dne 12. prosince 2009 zažila sportovní hala v Mostě neobvyklou sportovní akci. Mezinárodní turnaj v kickboxu „CHRISTMAS CUP 09“ zaštítěný největší světovou organizací WAKO. Pořadatelem tohoto turnaje byla dvojice Petr a Petr Václavíkovi (otec a syn) z Kung-fu Centra a z SK LEON,o.s. Při pořádání tohoto turnaje navázali na pravidelnost obdobných turnajů, které Václavík starší pořádá v mostecké sportovní hale již od roku 1995.

V průběhu loňského a letošního roku navštívili závodníci z SK LEON,o.s. velkou řadu zahraničních turnajů WAKO a to nejen v roli reprezentantů ČR, ale i v rámci přípravy na vrcholné soutěže. Na základě zkušeností nasbíraných na turnajích WAKO a v rámci vlastních zkušeností z pořádání turnajů v Mostě se zrodil nápad udělat v Mostě mezinárodní turnaj s velkým „T“.


Při pohledu na statistická čísla z turnaje musí i ten největší skeptik přiznat, že se to Václavíkům a jejich realizačnímu týmu povedlo. Účast 341 závodníků ze 7 zemí, kteří proti sobě nastoupili celkem ve 413 duelech, může být právem považována za úspěch.
Skutečnost, že jeden z nejvýše postavených zástupců vedení WAKO, hlavní rozhodčí pro polo-kontaktní disciplíny Mr. Brian Beck přijal osobní pozvání Petra Václavíka staršího a přijel do České republiky na turnaj do Mostu jako supervizor, lze považovat za velký diplomatický úspěch, který posunul Český kickbox o dost velký kus ke světovému trendu.

To není chvástání, to je volný překlad citace z e-mailu, který organizátorům poslal Mr. Beck po svém návratu domů do Anglie. On sám hodnotí mostecký turnaj velmi dobře jak po stránce organizační, tak i po stránce účasti domácích a zahraničních závodníků. Vyslovil přání, aby takto kvalitní turnaj zůstal i v příštích letech v kalendáři mezinárodních turnajů WAKO. Slíbil, že organizátorům pomůže v jejich snažení, aby turnaj byl ještě lepší a kdykoliv se do Mostu rád vrátí.

V rámci turnaje uspořádali organizátoři seminář pro rozhodčí polo-kontaktních disciplín, lektorem tohoto semináře byl Mr. Brian Beck. Seminář proběhl v učebně na 7. ZŠ. Díky tomu mohl Mr. Beck využít interaktivní tabule. Všech 20 zúčastněných si druhý den na turnaji procvičilo vše, co jim Mr. Beck během semináře názorně a metodicky vysvětlil. Pro přítomné zkušené rozhodčí, byly jistě přínosem zmíněné změny v mezinárodních pravidlech WAKO. Petr Václavík st. hodnotil seminář slovy „od roku 1998 jsem mezinárodní rozhodčí, prošel jsem za svou kariéru několik světových organizací a zažil mnoho školení rozhodčích, to co předvedl Mr. Beck v rámci námi pořádaného semináře, se vyrovná těm nejlepším a nejpřísnějším školením, kterých jsem se účastnil v rámci MS IAKSA. Je vidět, že Brian je právem nejvyšším arbitrem WAKO“.

A o čem tento turnaj byl? Soutěžilo se v disciplínách MUSICAL FORMS, AEROKICK, SEMICONTACT, LIGHTCONTACT, FULLCONTACT a K1- RULES. Protože byl turnaj pořádán jako mezinárodní a jeho prezentace byla uveřejněna na stránkách WAKO (www.wakoweb.com), byly vypsány všechny věkové a váhové kategorie. Celkem 162 kategorií, to znamená, že pořadatel musel mít pro vítěze připraveno 162 pohárů za první místo stejný počet medailí za druhé místo a dvojnásobný počet medailí za 3. místo (udělovali se dvě třetí místa). Pro závodníky byla připravena milá novinka, vítězové vybraných kategorií si vybojovali krom poháru i finanční odměnu. Celkem bylo rozdáno 20 tisíc Kč.

Pořadatelé mosteckých turnajů se opět postarali o to, aby se divákům a závodníkům představilo něco NOVÉHO. Tentokrát to byla disciplína „SEMICONTACT DOUBLE TEAM“. Tato disciplína prodělala svou PREMIÉRU na území České republiky během turnaje „CHRISTMAS CUP 09“, proti sobě se postavilo celkem 10 double teamů (16 mužů a 4 ženy) z toho tři teamy postavila výprava z Itálie.

Další PŘEKVAPENÍ čekalo na závodníky v ringu a u zápasišť na kterých probíhal Lightcontact, zde organizátoři zajistili ve spolupráci z ČSFu tzv. ONLINE-SCORING, zařízení, které umožňuje díky elektronickému propojení laptopu s velkou LCD nebo plazmovou obrazovkou sledovat živě jak hodnotí jednotliví bodoví rozhodčí zápasící bojovníky. Každý bodový rozhodčí ovládá myš, která je propojená s laptopem a díky programu, který odpovídá mezinárodním standardům WAKO, je toto hodnocení naprosto regulérní. Vzhledem k tomu, že toto zařízení v Mostě zažilo svou premiéru, nevyhnuli se organizátoři porodním bolestem při zavádění tohoto systému do domácích soutěží. Všechny problémy jsou proto, aby se řešily, proto na dalším turnaji budou tyto problémy eliminovány. Na dotaz jak je spokojen s průběhem soutěže odpověděl ředitel turnaje Petr Václavík ml. „lepší tečku na konci sezóny si závodníci ani nemohli přát. To, že se nám do Mostu podařilo dostat tolik zahraničních účastníků, znamenalo pro mnohé české závodníky mezinárodní zkušenost. Já sám si velmi pochvaluji, že Mr. Beck úzce spolupracoval s naším hlavním rozhodčím turnaje Petrem Šuchou a oba odvedli maximálně dobrou práci“.

Petr Václavík st. podotkl „za svou osobu jsem rád, že se nám daří každý turnaj, který pořádáme posunout o kousek výš co do kvality tak i do obsazenosti. Jedině tak můžeme připravovat naše sportovce na evropské a světové turnaje. Jsem rád, že naši svěřenci si na tomto turnaji vedli velmi dobře a to nejen reprezentanti. Některým nováčkům se povedl jejich první turnaj v životě a stanuli na stupních vítězů. V současné chvíli už připravujeme další turnaj, který ponese punc Národního poháru ČSFu. Diváky tímto zvu do mostecké sportovní haly kde v sobotu 20. února 2010 proběhne turnaj „LEON OPEN 2010“.

Touto cestou by chtěli organizátoři turnaje poděkovat všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu turnaje: zapisovatelé, pořadatelé, zdravotníci, záchranáři a rozhodčí. Poděkování patří také všem partnerům, kteří turnaj finančně podpořili nebo dali věcné dary pro žákovské a juniorské kategorie: Litvínovská Uhelná a.s., BUCHEN EKOSERVIS s.r.o., Keramost a.s., ZDEGRE, Pizzeria NAUTICO, VVV MOST spol. s.r.o., TOZIN, spol. s.r.o., Asistenční centrum, a.s., Město Most, Ústecký kraj.

Je slušné poděkovat všem zástupcům a koučům oddílů, kteří se turnaje zúčastnili a přát si „zachovejte našim turnajům přízeň“.

Vánoční turnaj města most – výsledky